Het Syrische regeringsleger heeft bij de bombardementen op Oost-Ghouta, een rebellenbolwerk bij de hoofdstad Damascus, in een week tijd al zeker vijfhonderd burgers gedood. 

Ook zijn er al ruim 2.400 mensen gewond geraakt. Bovendien zijn tien ziekenhuizen zo zwaar beschadigd dat het personeel de werkzaamheden moest opschorten.

Alleen zaterdag vielen er volgens het Syrische Observatorium voor Mensenrechten al circa dertig doden. Zeventien daarvan vielen in de stad Douma. Onder het totaal aantal dodelijke slachtoffers van de afgelopen week, zouden 121 kinderen zijn, zo meldt de BBC.

Oost-Ghouta is een van de laatste bolwerken van tegenstanders van president Bashar al-Assad en wordt sinds 2013 belegerd.

Volgens de Verenigde Naties wonen in het gebied nog bijna vierhonderdduizend mensen. Steeds meer inwoners raken er ondervoed door tekorten aan levensmiddelen. Het Syrische leger bestookt de enclave sinds zondag met hevige bombardementen en artilleriebeschietingen.

Artsen zonder Grenzen

Ook Artsen zonder Grenzen luidt de noodklok over de situatie in Oost-Ghouta. Ziekenhuizen en klinieken die steun van AzG hebben, meldden dat ruim 520 doden en 2.500 gewonden zijn gevallen tussen zondagavond vorige week en vrijdagavond.

In dezelfde periode zijn dertien medische centra die met de hulporganisatie samenwerken gedeeltelijk of geheel verwoest door de gevechten.

Na zes dagen van hevige bombardementen en artilleriebeschietingen is er niet voldoende medisch personeel meer om alle gewonden te behandelen. AzG roept daarom op tot een gevechtspauze, onder meer om de zwaarste gewonden te kunnen evacueren.

Hulpdienst haalt kind onder ingestort gebouw uit in Ghouta
54
Hulpdienst haalt kind onder ingestort gebouw uit in Ghouta

Wapenstilstand

De VN Veiligheidsraad buigt zich zaterdagavond mogelijk over een beoogde wapenstilstand in het gebied. De wapenstilstand moet het voor hulporganisaties mogelijk maken om goederen in het gebied te krijgen.

De zitting waarin besloten wordt over een eventuele wapenstilstand zou eigenlijk vrijdag al plaatsvinden, maar werd uitgesteld. 

Verschillende landen willen dat de wapenstilstand zo snel mogelijk van kracht wordt. Onder andere de EU stelde "zo langzamerhand geen woorden meer te hebben om de afschuwelijke gebeurtenissen te beschrijven die de mensen in Oost-Ghouta meemaken".