Speciaal aanklager Robert Mueller, die onderzoek doet naar mogelijk Russische inmenging in de Amerikaanse verkiezingen van 2016, heeft de aanklacht tegen Trumps ex-campagneleider Paul Manafort aangepast. Deze wordt nu ook verdacht van geheime betalingen aan belangrijke Europese politici in 2012 en 2013 om te lobbyen voor de pro-Russische regering in Oekraïne.

Manafort, die destijds met zakenpartner Rick Gates adviseur was van de Oekraïense president Viktor Janoekovitsj, zou voor dat doel meer dan twee miljoen euro hebben overgemaakt naar voormalige beleidsmakers in Europa. Hun namen zijn niet bekendgemaakt.

Mueller klaagde dinsdag in verband met deze zaak de Nederlandse advocaat Alex van der Zwaan aan. Deze gaf toe in november tegen de FBI te hebben gelogen over het werk dat hij met Manafort en Gates deed voor de regering van Oekraïne.

Vrijdag bekende Rick Gates, zakenpartner van Manafort, ook al schuldig te zijn aan samenzwering tegen de staat en hij bekende dat hij heeft gelogen tegen onderzoekers. Daarnaast heeft hij bankfraude gepleegd. Over Russische inmenging tijdens de verkiezingen in de Verenigde Staten heeft Gates zich verder niet uitgelaten.

Gates kan voor de bankfraude tientallen jaren gevangenisstraf krijgen. Voor de andere punten waarop hij schuld bekende staat een maximumstraf van zes jaar.