De Amerikaanse president Donald Trump heeft vrijdag het grootste pakket maatregelen tot nu toe aangekondigd tegen Noord-Korea.

Trump deed dit tijdens een conferentie in Maryland. "Als deze sancties niet werken dan gaan we fase twee in. Fase twee kan erg hard en ongelukkig zijn voor de wereld. Maar hopelijk werken de sancties wel", aldus Trump. 

Het ministerie van Financiën neemt volgens Trump binnenkort maatregelen om bronnen van inkomsten en brandstof die Noord-Korea gebruikt om zijn nucleaire programma te financieren en zijn leger te onderhouden verder af te sluiten.

Volgens Trump zal de inspanning gericht zijn op meer dan vijftig ''schepen, rederijen en handelsbedrijven die Noord-Korea helpen bij het ontwijken van sancties''.

Gesprekken

De Amerikaanse regering voert momenteel gesprekken met de belangrijkste bondgenoten in de regio over de plannen om de smokkelvaarten naar Noord-Korea te stoppen. De Verenigde Staten overwegen voor deze patrouillevaarten de eigen kustwacht in te zetten.

Noord-Korea heeft laten weten dat het een blokkade zou zien als een oorlogsdaad.

Eind vorig jaar meldde persbureau Reuters dat Russische olietankers tot driemaal toe hun lading op volle zee hebben overgepompt naar Noord-Koreaanse schepen. De controles moeten dit soort smokkel tegengaan.

Rakettesten 

Noord-Korea wordt al geconfronteerd met zware sancties die eerder zijn opgelegd door de VS. De extra sancties volgen na een jaar van escalerende spanningen tussen de Verenigde Staten en het communistische land vanwege diens ballistische rakettesten en programma voor nucleaire ontwikkeling.

Vicepresident Mike Pence wees eerder deze maand al op de mogelijkheid van nieuwe sancties tijdens een Azië-reis, en beloofde dat de regering ''maximale druk" zou uitoefenen op de Noord-Koreaanse regering.