Servië is voor de beoogde toetreding tot de Europese Unie (EU) bereid een compromis te sluiten met Kosovo. 

''Maar voor elk compromis zijn twee partijen vereist'', zei de Servische president Aleksandar Vucic vrijdag in de Bulgaarse hoofdstad Sofia. ''De dialoog met Kosovo zal moeilijk zijn. Maar Servië wil alles geven'', aldus Vucic na een ontmoeting met zijn Bulgaarse collega Rumen Radev.

De EU-integratie van de westelijke Balkan is een van de belangrijke punten van het Bulgaarse voorzitterschap van de EU in de eerste helft van 2018. De Europese Commissie heeft de westelijke Balkanlanden, zoals Servië en Montenegro, aangemoedigd de nodige hervormingen door te voeren voor toetreding tot de EU in 2025.

''2025 is inderdaad een ambitieuze doelstelling voor het Europese pad van Servië", benadrukte Vucic. ''We zullen er alles aan doen om aan de toetredingscriteria te voldoen", beloofde hij.

Voorwaarden

Een van de belangrijkste voorwaarden voor toetreding tot de EU voor Servië is de verzoening met het naburige Kosovo, dat zich tien jaar geleden onder dekking van NAVO-bombardementen eenzijdig van Servië afscheidde. Belgrado erkent de onafhankelijkheid niet van de provincie, die bijna uitsluitend wordt bewoond door Albanezen.

De westelijke Balkan omvat Servië, Montenegro, Albanië, Bosnië-Herzegovina, Kosovo en Macedonië. Kosovo en Bosnië-Herzegovina zijn nog geen officiële kandidaten.

De auteurs van een strategiedocument van de Europese Commissie bekritiseren onder andere de niet-concurrerende economie, corruptie en onopgeloste conflicten tussen staten in de westelijke Balkan.