Het Belgische Openbaar Ministerie (OM) heeft vrijdag hoge celstraffen geëist tegen de verdachten in de zogenoemde kasteelmoord. Tilburger Franciscus 'Roy' L. en Evert de C. uit Zeeland moeten volgens justitie 24 en 28 jaar de cel in.

 

Hoofdverdachte André G. hoorde dertig jaar cel eisen en de vierde verdachte Pierre S. 26 jaar.

Het proces gaat over de lange tijd duistere moord op de Vlaamse projectontwikkelaar Stijn Saelens. De 34-jarige Saelens was begin 2012 met zijn vrouw en vier kinderen op hun kasteel Carpentier in het dorp Wingene ten zuiden van Brugge. De echtgenote trof op 31 januari behalve een kogelhuls ook een bloedspoor aan naar de oprijlaan. Maar van Saelens was verder geen spoor meer te bekennen.

Rond het kasteel werd uitgebreid gezocht, maar zijn lijk werd pas op 17 februari aangetroffen in een put in een bos in Maria-Aalter, 10 kilometer verderop. Dat was niet ver van een woning van beroepscrimineel Pierre S. die als medeplichtige terechtstaat.

G. bekende vorig jaar dat hij zijn kennis Pierre S. opdracht had gegeven om zijn schoonzoon Saelens te doden. Dit deed G. naar eigen zeggen om te voorkomen dat Saelens met zijn gezin naar Australië zou vertrekken. Een ander motief zou de verdenking van G. zijn dat Saelens zijn dochtertje zou misbruiken. 

Fatale schot

Vermoedelijk is het fatale schot gelost door de inmiddels overleden Ronald van B. uit Eindhoven, de oom van L. Van B. was een bekende van S. en kreeg van hem de opdracht Saelens te doden. De C. zou hierin weer een bemiddelende rol hebben gespeeld.

Het Belgische OM gaat er vanuit dat Van B. de moord niet alleen heeft kunnen plegen en heeft daarom ook tegen zijn neef L. een hoge celstraf geëist. L. zelf heeft een gedeeltelijke bekentenis afgelegd en zegt alleen te hebben geholpen met het begraven van het lichaam van Saelens.

De advocaten van de twee Nederlanders krijgen het woord op 28 februari en 1 maart.