De gewapende bewaker die aanwezig was bij het schietincident op de school in Florida, stond buiten het gebouw en bleef buiten toen de schutter Nikolas Cruz binnen een bloedbad aanrichtte. Om die reden heeft de man ontslag genomen. 

Dat heeft sheriff Scott Israel van Broward County laten weten. Hij had de man eerder op non-actief gesteld, maar wilde niet zeggen of de bewaker ook vervolging wacht.

De sheriff zei dat hij de bewaker geschorst had na het zien van videobeelden waarop te zien was hoe die gereageerd had op de schietpartij die zeventien mensen het leven kostte. ''Wat ik zag was dat de agent arriveerde aan de westkant van gebouw 12, zijn positie innam, maar nooit naar binnen ging."

Volgens sheriff Israel duurde het bloedbad dat Cruz binnen aanrichtte zes minuten. De bewaker was gearriveerd bij het gebouw negentig seconden nadat de schutter de eerste schoten had afgevuurd. Vervolgens was hij ruim vier minuten buiten blijven wachten.

''Hij had naar binnen moeten gaan, de schutter moeten confronteren en hem moeten doden", zei de sheriff op de vraag wat de bewaker had kunnen doen.

Nader onderzoek naar andere agenten

Ook is de sheriff een onderzoek begonnen naar twee agenten die in het verleden al vaker met schutter Cruz en diens broer te maken hebben gehad. Onderzocht wordt of ze meer hadden kunnen doen of moeten doen. Sinds 2008 had het kantoor van de sheriff 23 meldingen binnengekregen over Cruz of zijn broer, zo liet Israel weten.

Naar aanleiding van de schietpartij gaan er in de Verenigde Staten steeds meer geluiden op om de wapenwet in het land strenger te maken.

President Donald Trump heeft al laten weten dat hij zich actiever wil opstellen bij het beheersen van wapenbezit in de Verenigde Staten. Hij zei donderdag dat hij een minimumleeftijd van 21 jaar wil invoeren voor de aanschaf van wapens. 

Ook wil hij leraren op scholen bewapenen. Daarmee hoopt Trump potentiële schutters af te schrikken.