Speciaal aanklager Robert Mueller, die belast is met het grote Ruslandonderzoek, heeft een aanklacht ingediend tegen twee oud-medewerkers van de Trump-campagne. Paul Manafort en Rick Gates worden beschuldigd van belasting- en bankfraude.

In de aanklacht staat onder meer dat oud-campagneleider Manafort met de hulp van zijn zakenpartner Gates, voormalig adviseur van Donald Trump, 30 miljoen dollar heeft witgewassen.

Daarnaast zouden hun belastingaangiften in de periode van 2010 tot en met 2014 fouten bevatten. Volgens de speciaal aanklager waren de Amerikanen hiervan op de hoogte. Manafort en Gates hebben verder mogelijk bankrekeningen in het buitenland geheim gehouden voor de Amerikaanse autoriteiten.

De twee zakenmannen werden vorig jaar oktober ook al door Mueller beschuldigd van financiële misdrijven. Ze werden toen ook aangeklaagd vanwege samenzwering tegen de staat. Hoewel Manafort en Gates verklaarden onschuldig te zijn, bleven Mueller en zijn team onderzoek naar ze doen.

Het huisarrest dat Manafort toen opgelegd heeft gekregen, is nog steeds van kracht. Zijn verzoek voor aanpassingen aan de eisen voor borgtocht werd donderdag door de rechtbank afgewezen. 

Ruslandonderzoek

Mueller onderzoekt de vermeende Russische invloed op de Amerikaanse presidentsverkiezingen in 2016. Tijdens de verkiezingstrijd zou Rusland de e-mailadressen van belangrijke Democraten hebben gehackt en misleidende informatie en propaganda op het internet hebben verspreid.

Een week geleden werden dertien Russen en drie Russische bedrijven aangeklaagd omdat ze de verkiezingen in het voordeel van Trump zouden hebben willen beïnvloeden.