Donald Trump heeft zich op Twitter uitgesproken voor een minimumleeftijd van 21 jaar voor de aanschaf van wapens. De president lijkt zich actiever te willen opstellen bij het beheersen van het wapenbezit in de Verenigde Staten.

Hij sprak woensdag met nabestaanden en bekenden van de slachtoffers van de moordpartij afgelopen week op een middelbare school in Florida. Daar schoot een verwarde jonge ex-scholier zeventien mensen dood.

Eerder sprak Trump zich uit tegen 'bumpstocks', een toevoeging aan het wapen wat van semi-automatische wapens vol-automatische wapens maakt.

Trump is naar eigen zeggen ook voor het bewapenen van leraren op scholen. De president hoopt daarmee potentiële schutters af te schrikken. Over onder meer dit idee heeft hij gesproken met de National Rifle Association (NRA), waarvan hij de leden omschrijft als "geweldige mensen en geweldige Amerikaanse patriotten die van het land houden en het goede doen".

Grondwet

De NRA is een machtige lobby die juist tegenstander is van beperkingen op wapenbezit. Volgens deze lobby garandeert de grondwet burgers het bezit van wapens.

De baas van de NRA, Wayne LaPierre, heeft donderdag betoogd dat de anti-wapenlobby de schietpartij in Florida aangrijpt om de eigen agenda te bevorderen. Die lobby haat volgens LaPierre individuele vrijheid. Dat scholen het doelwit van verwarde schutters zijn, komt volgens hem omdat er op scholen nooit wapens zijn.