Justitie in Israël heeft een belangrijke getuige gevonden in een corruptiezaak tegen premier Benjamin Netanyahu. Het gaat om Schlomo Filber, voormalig vertrouweling van Netanyahu en de ex-chef van het ministerie van Communicatie.

Volgens Israëlische media heeft Filber een deal met justitie gesloten waarmee hij zelf strafvervolging voorkomt. Hij werd zondag samen met enkele andere verdachten van onder meer corruptie aangehouden.

De Israëlische politie verklaarde afgelopen week voldoende redenen te zien om Netanyahu aan te klagen voor twee gevallen van omkoping.

Netanyahu en zijn echtgenote Sara zouden van een bevriende, Israëlische filmproducent in Hollywood, Aron Milchan, cadeaus hebben gekregen. Het zou gaan om sigaren, juwelen, kleding en champagne met een waarde van bijna een kwart miljoen euro. 

Overeenkomst

'Zaak 2000' behelst een overeenkomst die Netanyahu wilde sluiten met Arnon Mozes, de uitgever van het Israëlische dagblad Yedioth Ahronoth. In ruil voor positieve berichtgeving zou de premier de concurrerende gratis krant Israel Hayom benadelen.

Netanyahu, die alle aantijgingen ontkent, is sinds de affaire ruim een jaar ging spelen verscheidene keren verhoord als verdachte in deze twee zaken. Met de informatie kan de politie alleen een aanbeveling doen. De procureur-generaal moet beslissen of de premier in staat van beschuldiging wordt gesteld.