De Nederlandse advocaat Alex van der Zwaan heeft toegegeven gelogen te hebben tegen speciale aanklager Robert Mueller in het onderzoek naar Russische inmenging in de Amerikaanse presidentsverkiezing.

Van der Zwaan werd dinsdag aangeklaagd door Mueller voor het verbergen van mails die belangrijk zijn in het onderzoek van de aanklager. Hij hoort zijn straf op 3 april.

Hij heeft toegegeven in november 2017 een valse verklaring te hebben afgelegd over zijn werkzaamheden voor de regering van Oekraïne, die hij samen met een campagnemedewerker van Trump, Rick Gates, zou hebben uitgevoerd.

Er zou tegen de FBI zijn gelogen over het contact met Gates. Van der Zwaan zou onder meer hebben verklaard niet te weten waarom een e-mail tussen hem en "Persoon A", wiens identiteit niet is bekendgemaakt, niet naar het kantoor van Mueller was gestuurd. Het bericht waar om werd verzocht zou hij echter hebben achtergehouden of gewist.

Gates is de zakenpartner van Paul Manafort, de voormalige campagnemanager van president Donald Trump. Manafort is al enige tijd geleden aangeklaagd.

Oekraïne

Van der Zwaan hielp de regering van Oekraïne in 2012 bij het opstellen van een rapport waarin de vervolging en veroordeling van de voormalige premier Joelia Timosjenko grotendeels verdedigd werd. De Europese Unie en de Verenigde Staten oordeelden destijds dat het vooral om politiek gemotiveerde aanklachten ging.

Manafort was toen werkzaam als adviseur voor de toenmalige president van Oekraïne. Van der Zwaan werkte op dat moment voor het advocatenkantoor Skadden in Londen, maar in 2017 werd zijn contract beëindigd, zo bevestigt de firma. Skadden zegt volledig mee te werken aan het onderzoek.

Van der Zwaan is getrouwd met Eva Khan, de dochter van de Oekraïns-Russische miljardair German Khan. Hij zou de zoon van een Russische moeder zijn en volgens de website van zijn voormalige werkgever spreekt hij Russisch en Nederlands. Volgens gegevens van de Britse Kamer van Koophandel is de advocaat Nederlands.

Ruslandonderzoek

Robert Mueller onderzoekt de vermeende Russische invloed op de Amerikaanse presidentsverkiezingen in 2016. Tijdens de verkiezingstrijd zou Rusland de e-mailadressen van belangrijke Democraten hebben gehackt en misleidende informatie en propaganda op het internet hebben verspreid. 

Dertien Russen en drie Russische bedrijven worden officieel beschuldigd van pogingen om de verkiezingen te beïnvloeden in het voordeel van Trump.

De Amerikaanse president heeft meermaals verklaard niet te hebben samengewerkt met Rusland. Moskou ontkent invloed te hebben uitgeoefend op de verkiezingen.