Zwitserland heeft zijn donaties aan de Britse hulporganisatie Oxfam opgeschort. Aanleiding is het (seksueel) wangedrag van hulpverleners na de aardbeving in Haïti in 2010.

Het Zwitserse ministerie van Buitenlandse Zaken eist ''waterdichte opheldering van de gebeurtenissen'', aldus een woordvoerder. Het kanton Bern heeft tussen 2013 en 2017 bijna 18 miljoen euro overgemaakt naar Oxfam.

De Britse hulporganisatie publiceerde maandag het volledige interne rapport over het wangedrag. Medewerkers van Oxfam huurden in Haïti, tijdens de hulpoperatie na de verwoestende aardbeving, jonge prostituees in voor seksfeesten.

Het rapport is in 2011 geschreven, na onderzoek in Haïti, volgend op meldingen van wantoestanden. Oxfam wil met publicatie openheid geven over de beslissingen die destijds zijn genomen "gezien de publieke onrust en het wantrouwen die zijn ontstaan" nadat de kwestie onlangs openbaar werd.

Oxfam International, waarvan het Nederlandse Oxfam Novib deel uitmaakt, stelt een onafhankelijke commissie in die onderzoek gaat doen naar gevallen van misbruik en wangedrag binnen Oxfam wereldwijd.