Wrakstukken van een zondag neergestort Iraans vliegtuig zijn eindelijk getraceerd in het ontoegankelijke en besneeuwde Zagros-gebergte in het zuiden van Iran. Volgens het elitekorps van de strijdkrachten, de Revolutionaire Garde (IRGC), heeft de bemanning van een helikopter wrakstukken waargenomen op de berg Dena.

Iraanse media meldden dinsdag dat dankzij betere weersomstandigheden tientallen teams van reddingswerkers aan de slag zijn gegaan en op weg zijn naar het wrak. Daarbij zijn ook commando's van de strijdkrachten ingezet.

Een Frans-Italiaanse vliegtuig ATR-72 van de Iraanse luchtvaartmaatschappij Iran Aseman Airlines is zondag met 66 mensen aan boord verdwenen boven de provincie Isfahan op een vlucht van Teheran naar het zuidwestelijke Yasuj . Er werd al aangenomen dat het toestel in de bergen was neergestort.

Maandag werd al gemeld dat het wrak op de berg Dena was gezien, maar dat werd later op de dag weer tegengesproken. De zoektocht werd dinsdag ernstig gehinderd door slecht weer.

Berging

Het is niet waarschijnlijk dat er overlevenden zijn, maar de Iraanse minister van Informatie en Communicatie heeft dinsdag bevestigd dat er na de crash nog signalen zijn opgevangen van de mobiele telefoon van een van de passagiers.

Over de oorzaak van het ongeluk is nog niets bekend. Afgaande op de beelden uit een reddingshelikopter liggen de wrakstukken vrijwel op de toppen van de bergen, op hoogten tussen de 4.200 en 4.400 meter. De berging van slachtoffers lijkt zo erg moeilijk te worden.