De Koerdische YPG-milities in het noordwesten van Syrië ontkennen dat ze een deal hebben gesloten met de Syrische machthebbers. 

''We hebben het Syrische leger alleen opgeroepen de grenzen te komen beschermen'', zei een YPG-woordvoerder tegen persbureau Reuters. ''Er is geen sprake van een overeenkomst.''

Het Syrische staatspersbureau Sana berichtte eerder dat het Syrische regime van Bashar al-Assad troepen stuurt naar de regio Afrin, waar de Turkse strijdkrachten bezig zijn met een offensief. De Syrische regeringstroepen zouden de Koerden moeten bijstaan.

De Turkse vicepremier Bekir Bozdağ waarschuwde volgens het Turkse staatspersbureau Anadolu dat het ''rampzalige gevolgen voor de regio'' zal hebben als het Syrische regime troepen stuurt om de YPG te steunen.

Hij trok ook het bericht van Sana in twijfel. ''Dit nieuws is niet bevestigd door de officiële autoriteiten'', benadrukte de vicepremier.

YPG

Het Turkse leger is eind januari het noordwesten van Syrië binnengevallen om de Koerdische YPG, de organisatie die door de Turken wordt gezien als een verlengstuk van de verboden PKK, te verdrijven. 

Met de strijd willen de Turken voorkomen dat Koerdische organisaties daar de macht grijpen om zo in het gebied een Koerdische staat te vestigen.

De strijd om de regio gaat gepaard met stevige gevechten. Zo worden er luchtaanvallen uitgevoerd en is er van beide strijdende partijen veel militair materieel aanwezig in het gebied. Naar verluidt zijn duizenden Syrische burgers op de vlucht geslagen door de onrustige situatie.