Het Kremlin heeft maandag Amerikaanse beschuldigingen over de presidentsverkiezingen in de VS van de hand gewezen.

De aanklachten, van de Amerikaanse speciale aanklager Robert Mueller, bevatten geen enkel bewijs dat Rusland zich met die campagne heeft bemoeid, luidt de verklaring. Mueller onderzoekt al enige tijd Russische bemoeienis met de Amerikaanse presidentsverkiezingen.

Een woordvoerder van het Kremlin zei op een persbijeenkomst dat de beschuldigingen oneerlijk en ongefundeerd waren. In Muellers aanklacht worden dertien Russen en drie Russische instanties beschuldigd van inmenging in de Amerikaanse verkiezingen en politieke processen.

Rusland heeft steeds ontkend dat het land de Amerikaanse verkiezingen heeft beïnvloed ten gunste van de latere president Trump. Mueller onderzoekt ook of medewerkers uit het kamp-Trump hebben samengespannen met Rusland om de Democratische Partij en kandidaat Hillary Clinton te beschadigen.

Aanklachten

Dertien Russen en drie Russische bedrijven zijn officieel door de VS aangeklaagd omdat zij door middel van een informatiecampagne de verkiezingen in het voordeel van president Donald Trump zouden hebben willen beïnvloeden.

Het Russische team zou valse informatie hebben verspreid over de Democratische presidentskandidaat Hillary Clinton om haar in diskrediet te brengen. Ook werden groepen die normaal op Democraten stemmen ontmoedigd om te gaan stemmen, en Republikeinen juist aangemoedigd. Bovendien werden er pro-Trump-bijeenkomsten georganiseerd en journalisten lastig gevallen.