Enkele duizenden aanhangers van de uit Oekraïne vertrokken politicus Michail Saakasjvili zijn in de Oekraïense hoofdstad Kiev de straat opgegaan. Zij eisen het aftreden van de Oekraïense president Petro Porosjenko.

Zeker 2.500 mensen protesteerden zondag in de straten van Kiev. Er zijn zeker drieduizend politieagenten op de been. Ook demonstreerden honderden anderen in de regionale hoofdsteden, met name in het midden en westen van het land.

De 50-jarige Georgische ex-president Saakasjvili, die getrouwd is met de Nederlandse Sandra Roelofs, had opgeroepen tot de demonstraties nadat hij maandag door de grenswachten in Kiev was gearresteerd en uitgezet naar Polen. Daarna ging hij naar Nederland. 

Saakasjvili is al een tijd weg uit Georgië en verloor die nationaliteit toen hij de Oekraïnse nationaliteit aannam. In Oekraïne ontpopte hij zich als luis in de pels van zijn voormalige bondgenoot, president Petro Porosjenko. Saakasjvili, in 2015 kort gouverneur van de Oekraïense regio Odessa, verweet de overheid grootschalige corruptie. Hij kreeg eerder de Oekraïense nationaliteit cadeau, maar die is hem weer afgenomen.