Honderden mensen hebben zaterdag in de Amerikaanse staat Florida geprotesteerd voor strengere wapenwetten. Ook studenten van de school in Parkland, waar woensdag zeventien mensen om het leven kwamen bij een schietpartij, waren bij de protesten aanwezig.

"We moeten kijken naar het feit dat dit niet enkel gaat om mogelijke mentale problemen van een persoon", aldus een van de studenten. "De dader zou niet dit aantal doden hebben veroorzaakt met een mes."

Demonstranten hielden borden omhoog met teksten als "je zou niet bang moeten zijn om je kinderen naar school te sturen" en "bescherm de kinderen en niet de wapens". 

Op zo'n zestig kilometer afstand van het protest was een wapenshow gaande. Oproepen om het evenement af te blazen uit piëteit met de slachtoffers hadden geen effect.

Kritische vragen

Honderden personen kwamen uiteindelijk naar de show toe. Volgens de organisatie was het vooral een financiële afweging om niet te annuleren.

President Donald Trump heeft vrijdag het ziekenhuis bezocht waar slachtoffers zijn behandeld. Daarbij negeerde hij kritische vragen van journalisten over de wapenwetgeving in het land. Wel toonde hij zich vol lof over de inzet van de hulpdiensten.

Legaal wapen

De 19-jarige Nikolas Cruz schoot woensdag op de Marjory Stoneman Douglas High School in de staat Florida zeventien mensen dood met een legaal gekocht semi-automatisch vuurwapen, een AR-15. Cruz had tevens meerdere magazijnen met ammunitie bij zich. Hij heeft inmiddels bekend voor de rechter.

Agenten hadden Cruz al op de radar staan sinds 2016, dat gebeurde na een schokkende video die hij had gedeeld op sociale media. Daarin zou de jongen zichzelf hebben gesneden in zijn armen en hebben gezegd een wapen te willen kopen. 

Ook begin januari zou de FBI een tip hebben gekregen over Cruz. De melder liet weten bang te zijn dat de jongen een aanslag zou plegen op een school. Die melding zou niet verder zijn onderzocht.