Leden van de Britse eurosceptische partij UKIP hebben tijdens een buitengewone algemene vergadering voor het ontslag gestemd van hun leider Henry Bolton. 

Dat heeft partijvoorzitter Paul Oakden gezegd. Volgens Oakden heeft 63 procent van de 1.378 stemmers het vertrouwen in de 54-jarige Bolton opgezegd.

De Britse politicus reageert zaterdag teleurgesteld op de uitslag van de stemming. "Het is geen geweldig gevoel", zegt hij tegen Sky News. "Ik ben nog niet klaar in de politiek, het is slechts een van die hobbels op de weg.

Bolton, die nog geen vijf maanden partijleider was, ligt onder vuur omdat zijn toenmalige vriendin racistische e-mails heeft verspreid over de verloofde van prins Harry, Meghan Markle. De vrouw noemde haar onder meer "een zwarte Amerikaanse die het Britse koninklijk huis gaat bezoedelen met haar kroost".

Nadat de e-mails werden gepubliceerd door Britse media, maakte het UKIP-bestuur bekend van Bolton af te willen. Hier werd een motie voor aangenomen, maar deze werd uiteindelijk door de partijleider naast zich neergelegd.

Afgezette UKIP-leider Bolton nog niet klaar met politiek
63
Afgezette UKIP-leider Bolton nog niet klaar met politiek

Verkiezing

De partij, waarvan Bolton de vijfde leider in anderhalf jaar tijd is, wil binnen drie maanden een verkiezing voor een nieuwe leider houden.

UKIP bestaat sinds 1993. De partij werd onder Nigel Farage een van de initiatiefnemers van het referendum in 2016 over het lidmaatschap van de Europese Unie. De stemmers kozen toen met een marginale meerderheid voor de Brexit.