Iran is niet van plan om zich terug te trekken uit het atoomakkoord. President Hassan Rouhani beloofde zaterdag opnieuw "de gemaakte afspraken na te komen".

Rohani vindt het "belachelijk" om het akkoord te gebruiken bij onderhandelingen, omdat hij zijn handtekening al heeft gezet. Dat zei hij aan het begin van zijn driedaagse bezoek aan India.

Dit gebeurde in 2015, na onderhandelingen met de Verenigde Staten, Groot-Britannië, Frankrijk, Duitsland, Rusland en China. Daarin beloofde het land inperking van haar nucleaire programma, in ruil voor de beëindiging van diverse economische sancties.

De Amerikaanse president Donald Trump heeft het afgelopen jaar meermaals aangedrongen op aanpassingen in het akkoord, omdat de huidige afspraken te weinig opleveren voor de VS. Rohani, die zich aan de deal houdt zolang de andere landen dat ook doen, meent dat de Amerikanen spijt zullen krijgen als ze zich terugtrekken uit het akkoord.

De Amerikaanse president moet om de 120 dagen goedkeuring geven aan de deal met Iran. Bij de laatste heroverweging in januari dreigde Trump een einde te maken aan het atoomakkoord. Hij drong toen opnieuw aan op aanpassingen. Mochten die er niet komen, dan volgen er Amerikaanse sancties tegen Iran.