Cyril Ramaphosa, de nieuwe president van Zuid-Afrika, heeft vrijdag in zijn toespraak aangekondigd dat hij land zo snel mogelijk wil afpakken van witte boeren en dat terug wil geven aan zwarte boeren.

Ramaphosa zei dat tijdens zijn eerste State of the Union als president van Zuid-Afrika.

Twee decennia nadat er een einde kwam aan de apartheid staat het ANC, de partij van Ramaphosa, onder druk om de raciale ongelijkheden in de verdeling van land te herstellen. Witte boeren bezitten het grootste deel van het land: een gevolg van de tijd van de apartheid, waarin alleen witte boeren land mochten bezitten.

Die landonteigening hoeft volgens Ramaphosa niet per se gepaard te gaan met compensatie voor de witte boeren. Hij wil een beleid gaan voeren van "radicale economische transformatie" en de herverdeling van landbouwgrond moet volgens hem gebeuren op een manier die "de productie verhoogt en de voedselzekerheid verbetert".

Ramaphosa is de opvolger van Jacob Zuma, die woensdag onder druk van zijn partij aftrad. Hij was in opspraak geraakt door een reeks corruptieverdenkingen.

Ramaphosa legde donderdagmiddag de eed af. Kort daarna werd hij ingezworen. Hij bekleedt de functie voorlopig tot 2019. Dan worden er nieuwe presidentsverkiezingen gehouden.