De Verenigde Naties hebben vrijdag de in Hongarije voorgestelde anti-immigratiewet veroordeeld. De wet zou de minister van Binnenlandse Zaken de mogelijkheid geven om niet-gouvernementele organisaties (NGO's) te bannen die migratie steunen.
 

VN-woordvoerder voor de Mensenrechtencommissie Rupert Colville zegt vrijdag op een persconferentie in Genève dat de nieuwe wet het recht op Vrijheid van Vereniging en Vergadering beperkt. Deze vrijheid staat mensen toe zich te groeperen en samen de belangen van deze groep na te leven.

Ook noemt Colville de wet een 'zorgelijke voortzetting van de regering haar aanval op mensenrechten en publieke ruimte'.

Dinsdag werd het wetsvoorstel door de nationalistische Hongaarse regering ingediend en is een belangrijk deel van premier Viktor Orban zijn anti-migratiecampagne. Orban ziet migratie als gevaar voor Europese stabiliteit.

Hij probeerde eind 2017 de verplichte opname van vluchtelingen door EU-landen af te kopen door geld te storten in een Afrikafonds, dat migranten moet weerhouden de oversteek te wagen.

NGO's

De nieuwe wetgeving geeft de regering de mogelijkheid om NGO's extra belastingen op te leggen of te beboeten. NGO's kunnen deze straffen krijgen wanneer zij migratie steunen en daarmee, volgens de regering, nationale veiligheid in gevaar brengen.

De wet definieert het steunen van migratie als het sponsoren, organizeren of steunen van het binnenlaten van en verblijf bieden aan burgers van derde-wereldlanden.