De 19-jarige verdachte van de schietpartij op een school in Parkland Florida heeft bekend dat hij de dader is. Bij de schietpartij kwamen woensdag zeventien mensen om het leven en raakten veertien mensen gewond.

Dat meldt persbureau AP op basis van een verklaring van de sherrif van Parkland.

Nikolas Cruz heeft gezegd dat hij studenten in de gang van de school neerschoot. Hij schoot met een semi-automatisch wapen, een AR-15, en had nog meerdere volle magazijnen bij zich. Hij zou honderd tot honderdvijftig keer hebben geschoten. De AR-15 wordt vaker gebruikt bij schietpartijen in de Verenigde Staten.

Na de schietpartij stopte Cruz zijn wapen in zijn rugzak en liet die in de school liggen waarna hij met de vluchtende leerlingen naar buiten rende. Daarna bezocht hij twee fastfood-restaurants en at en dronk daar wat. Veertig minuten daarna werd hij zonder verzet gearresteerd. 

Wapen

Het wapen is volledig legaal gekocht. Het echtpaar dat de winkel runt, heeft hun zaak gesloten en is ondergedoken. Volgens een raadsman die hen bijstaat, vindt het paar het afschuwelijk dat een wapen uit hun winkel in handen van een maniak is gekomen.

Over het motief voor de schietpartij is nog niet veel bekend. Cruz werd eerder weggestuurd van de school, omdat hij leerlingen zou hebben bedreigd.

Verward

Cruz stond bekend als uiterst verward en gevaarlijk, melden lokale media. Hij werd psychiatrisch behandeld en is van school gestuurd. Toen hij nog op school zat was het personeel zo bang voor hem, dat hij geen tas meer mocht meenemen. 

Volgens rechercheurs had Cruz ''een zorgwekkende internethistorie''. Hij had bijvoorbeeld een Instagrampagina waar dode dieren en wapens op werden afgebeeld. Mogelijk liet hij ook de mededeling "Ik word een professionele schoolschutter" achter onder een YouTube-video. 

De FBI kreeg vorig jaar een waarschuwing over de man, nadat hij dreigende berichten op het internet had geplaatst. Het onderzoek werd stilgelegd omdat ze Cruz niet konden vinden. De recherchedienst laat onderzoek doen naar de manier waarop deze zaak is behandeld.