Oxfam International, waarvan het Nederlandse Oxfam Novib deel uitmaakt, stelt een onafhankelijke commissie in die onderzoek gaat doen naar gevallen van misbruik en wangedrag binnen Oxfam wereldwijd. 

De organisatie besloot dit na seksueel wangedrag van Oxfam-medewerkers op Haïti in 2010, waar een aardbeving duizenden slachtoffers had gemaakt. Ook in Tsjaad in 2006 zouden medewerkers van Oxfam gebruik gemaakt hebben van diensten van jonge prostituees.

De onderzoekscommissie is onderdeel van een uitgebreid actieplan om Oxfam’s integriteitsbeleid drastisch te versterken en misbruik tegen te gaan.

"Wat er in en na Haïti gebeurde is een ernstige smet op Oxfams naam. Dit gaat ons jarenlang achtervolgen, en terecht. We bieden onze excuses aan voor alles wat er gebeurd is. Maar dat is niet genoeg. Daarom lanceren we een grootschalig onderzoek en een uitgebreid pakket aan maatregelen om het wangedrag aan te pakken'', zegt directeur Winnie Byanyima van Oxfam International.

Opgestapt

De Britse adjunct-directeur van Oxfam is opgestapt naar aanleiding van het incident. Penny Lawrence was als een van de 'chief executives' van de organisatie verantwoordelijk voor de medewerkers.

Zij stelt dat zij met haar besluit wil aantonen dat Oxfam de verantwoordelijkheid wil nemen voor het feit dat er "niet adequaat is gehandeld" nadat duidelijk was dat medewerkers zich in 2010 op Haïti hadden misdragen.

Schaamte

Directeur Farah Karimi van Oxfam Novib in Nederland zei zich diep te schamen. "Wij staan naast de meest kwetsbare kinderen, vrouwen en mannen in de meest moeilijke omstandigheden en wij moeten hen de maximale bescherming bieden. Dat Oxfam in meerdere gevallen heeft gefaald om die bescherming te bieden en medewerkers zich zo hebben misdragen is onvergeeflijk en we gaan deze mensen uit onze organisatie bannen."

Minister Sigrid Kaag (Ontwikkelingssamenwerking) zei deze week dat ze in contracten met hulporganisaties protocollen over integriteit wil opnemen. Die afspraken moeten ervoor zorgen dat geld kan worden teruggeëist bij wantoestanden.