De Amerikaanse Senaat heeft de wetsvoorstellen ter bescherming van immigranten die als kind illegaal de Verenigde Staten zijn binnengekomen afgewezen. 

Het compromis dat was opgesteld door de Democraat Chris Coons en de Republikein John McCain bood de zogenoemde Dreamers uitzicht op het Amerikaans staatsburgerschap en werd donderdagavond als eerste afgeserveerd. Een "gigantische amnestie", volgens het Witte Huis.

President Donald Trump had partijgenoten die meewerkten aan een van de akkoorden, waarin ook verbetering van de grensbeveiliging was opgenomen, gemaand hun steun in te trekken. Het Witte Huis had bovendien vlak voor de eerste stemming nog eens benadrukt dat Trump gebruik zou maken van zijn vetorecht.

Ook de drie andere voorstellen kregen de benodigde zestig stemmen niet. Die waarvan Trump voorstander was, met hoop voor Dreamers maar met minder legale immigranten én geld voor de muur op de grens met Mexico, kreeg de minste bijval.

Naar schatting zijn er in totaal zo'n achthonderdduizend Dreamers. Zij zijn in de Verenigde Staten opgegroeid en hebben daar op school gezeten. Ze werken, betalen belasting en kennen geen ander vaderland.