De Zuid-Afrikaanse president Jacob Zuma vindt het verzoek aan hem om op te stappen "oneerlijk". Dat zei hij woensdagmiddag tijdens een interview op lokale televisie. Zuma is niet van plan nu af te treden.

De regeringspartij ANC vroeg hem eerder zelf op te stappen na de schandalen die rond zijn persoon zijn ontstaan. Volgens Zuma heeft hij geen duidelijke uitleg gekregen waarom hij dit moet doen. 

"Ik moet worden ingelicht over wat ik heb gedaan. Ik heb niks verkeerd gedaan, er zijn geen feiten die dat bewijzen. Wat is het probleem? Ik snap het niet."

Ook begrijpt Zuma niet dat er wordt gezegd dat hij weg moet omdat er een nieuwe president klaar zou staan. "Dat is niet het beleid van de ANC."We zijn nu meer tijd kwijt met het praten over dat ik moet opstappen, dan dat we bezig zijn met politieke zaken."

Verschillende prominente leden van ANC hebben volgens hem de laatste dagen met de media gepraat waardoor de roep voor Zuma om af te treden toenam. "Ik heb zelf niet de mogelijkheid gehad hier iets in het openbaar over te zeggen."

Zuma zegt dat hij de ANC heeft voorgesteld dat hij na juni kan opstappen. "Ik ben het niet eens met de beslissing dat ik nu moet aftreden."

Onder vuur

De door schandalen geplaagde Zuma werd dinsdag door de ANC verzocht op te stappen. Hij ligt onder vuur sinds bekend is dat hij zijn huis voor omgerekend 12 miljoen euro aan overheidsgeld heeft laten opknappen. Zijn positie is verder verzwakt door de verkiezing van Cyril Ramaphosa tot partijvoorzitter, afgelopen december.

Een deel van het ANC vreest dat de partij zware verliezen gaat lijden in de parlementsverkiezingen van 2019 als de impopulaire Zuma treuzelt met zijn vertrek.

Woensdagochtend liet de ANC weten dat het een motie van wantrouwen tegen de president zou steunen, als Zuma woensdag niet zelf op zou stappen. De partij zou Ramaphosa  donderdag of vrijdag al willen inaugureren.