De Zuid-Afrikaanse regeringspartij ANC is bereid een motie van wantrouwen tegen president Jacob Zuma te steunen, als Zuma niet zelf beslist op te stappen.

Dat laat de partij woensdag weten. 

De partij hoopt in navolging daarvan partijleider Cyril Ramaphosa donderdag of vrijdag te verkiezen tot president van Zuid-Afrika. 

De door schandalen geplaagde Zuma werd dinsdag door de ANC verzocht op te stappen. Hij ligt onder vuur sinds bekend is dat hij zijn huis voor omgerekend 12 miljoen euro aan overheidsgeld heeft laten opknappen. Zijn positie is verder verzwakt door de verkiezing van Ramaphosa tot partijvoorzitter, afgelopen december.

Naar verwachting laat Zuma woensdag weten of hij ingaat op het verzoek af te treden. Hij zou hebben aangedrongen op een overgangsperiode van een paar maanden, maar daar kon het ANC niet akkoord mee gaan.

Invallen

Zuid-Afrikaanse politie heeft woensdagochtend  meerdere invallen gedaan in Johannesburg, onder meer op terrein van de vermogende Gupta-familie die sterke banden heeft met president Zuma.

Agenten vielen onder meer het privéterrein van de familie binnen, als onderdeel van een groot corruptieonderzoek naar Zuma. De agenten zouden ook het kantoor van de Gupta’s zijn binnengevallen.

Corrupt

De rijke broers van de familie zouden meer zijn dan alleen welvarende vrienden van de president: ze zouden hun welvaart gebruiken om invloed uit te oefenen op de machthebbers in Zuid-Afrika.

Onder meer in oktober 2017 kwam een beschuldiging naar buiten dat de familie connecties met Zuma zou hebben gebruikt om winstgevende staatscontracten te kunnen sluiten.