Vanwege achterstallige betalingen van de contributie mag Suriname voorlopig geen stem meer uitbrengen in vergaderingen van de Verenigde Naties (VN). 

Ook Venezuela, de Centraal Afrikaanse Republiek, Dominica, Grenada, Libië en Jemen en Equatoriaal-Guinee zijn hun stemrecht kwijt. Dit heeft een woordvoerder van de VN maandag gezegd.

Volgens de Surinaamse website DWT hebben twaalf landen hun stemrecht verloren, maar krijgen vier landen dispensatie omdat ze geen schuld hadden aan het niet kunnen betalen van de contributies. Het zou gaan om de Comoren, Guinee-Bissau, Sao Tome en Principe en Somalië.

De Surinaamse regering heeft al ongeveer drie jaar grote financiële problemen. De oorzaak van de financiële crisis zijn lage olie- en goudprijzen en financieel wanbeheer van de regering. Om het stemrecht terug te krijgen, moet Suriname minimaal 117.402 dollar betalen, zo blijkt uit een overzicht van de VN.

Of Suriname dit geld binnen korte termijn kan betalen is niet bekend. De regering had dinsdagmiddag lokale tijd nog niet gereageerd op het besluit van de VN.