De Zuid-Afrikaanse regeringspartij ANC wil dat president Jacob Zuma opstapt. De gesprekken met de 75-jarige leider zijn nog gaande, maakte een hoge partijfunctionaris dinsdag bekend tijdens een persconferentie.

De door schandalen geplaagde Zuma zou hebben aangestuurd op een overgangsperiode van drie tot zes maanden. Maar daar kon de partij volgens partijfunctionaris Ace Magashule niet mee instemmen.

De persconferentie volgde op een marathonvergadering van de partijtop, die dertien uur lang bijeen was om te praten over de positie van Zuma.

Het ANC heeft de president al geïnformeerd over de uitkomst van die bijeenkomst. Magashule spreekt de verwachting uit dat Zuma gehoor geeft aan het verzoek plaats te maken voor Cyril Ramaphosa, die naast partijleider ook vicepresident is.

Zware verliezen

Zuma ligt onder vuur sinds bekend is dat hij zijn huis voor omgerekend 12 miljoen euro aan overheidsgeld heeft laten opknappen. Zijn positie is verder verzwakt door de verkiezing van Ramaphosa tot partijvoorzitter, afgelopen december.

Een deel van het ANC vreest dat de partij zware verliezen gaat lijden in de parlementsverkiezingen van 2019 als de impopulaire Zuma treuzelt met zijn vertrek.