De Zuid-Afrikaanse regeringspartij ANC (Afrikaans Nationaal Congres) gaat eisen dat president Jacob Zuma opstapt. De partijtop heeft tijdens een marathonvergadering van dertien uur besloten hem uit zijn functie te ontheffen, zeggen bronnen binnen de partij.

Televisiezender SABC berichtte maandag dat partijleider Cyril Ramaphosa, de beoogde opvolger van Zuma, de president 48 uur de tijd heeft gegeven zelf om af te treden.

De door corruptieschandalen geplaagde leider maakte volgens een bron van persbureau Reuters duidelijk dat niet van plan te zijn.

Persconferentie

Het ANC geeft dinsdag een persconferentie om het besluit van de partijtop wereldkundig te maken. De 75-jarige Zuma kan in principe weigeren op te stappen. Het ANC zou hem dan via een motie van wantrouwen in het parlement opzij kunnen proberen te schuiven.

De woordvoerder van Zuma was dinsdag niet bereikbaar voor commentaar. Zijn zoon Edward wilde pas reageren na de persconferentie van het ANC.

Overheidsgeld

Zuma ligt onder vuur sinds bekend is dat hij zijn huis voor omgerekend 12 miljoen euro aan overheidsgeld heeft laten opknappen. Zijn positie is verder verzwakt door de verkiezing van Ramaphosa tot partijvoorzitter, afgelopen december.

Een deel van het ANC vreest dat de partij zware verliezen gaat lijden in de parlementsverkiezingen van 2019 als de impopulaire Zuma treuzelt met zijn vertrek