Na al duizenden politieke gevangenen te hebben vrijgelaten, wil Ethiopië nog meer oppositieleden uit de gevangenis ontslaan.

Onder hen de al in 2015 opgepakte Bekele Gerba, een prominente activist uit de onrustige regio Oromia, en zeven andere politici. Dat heeft het Openbaar Ministerie maandag toegezegd.

Dat gebeurde na een telefonisch onderhoud van de Duitse bondskanselier Angela Merkel, die sinds haar bezoek aan Ethiopië in 2016 invloed en goede contacten heeft, met premier Hailemariam Desalegn.

Gerba kreeg vorige week nog een half jaar cel wegens belediging van de rechtbank. Hij stak volgens zijn advocaat zijn hand op toen hij werd aangesproken in plaats van op te staan.

Vrijlating

Sinds begin dit jaar heeft de regering in Addis Abeba al ongeveer 6.400 arrestanten, onder wie veel deelnemers aan demonstraties in Oromia, laten gaan. Merkel sprak daarover haar tevredenheid uit.

Volgens woordvoerder Steffen Seibert heeft de Duitse bondskanselier Desalegn aangespoord verder maatregelen te nemen voor democratisering van het Oost-Afrikaanse land.