Een Nederlandse F-16 is zondag boven de Amerikaanse staat Arizona tegen een metalen kabel gevlogen. Hierbij is de piloot ongedeerd gebleven.

Dit heeft het ministerie van Defensie maandagmiddag bekendgemaakt. 

Bij het incident raakte de F-16 "behoorlijk beschadigd". Een woordvoerder van Defensie laat aan NU.nl weten dat het voornamelijk om de voorkant van het toestel gaat. De schade is zodanig dat het gevechtsvliegtuig voorlopig aan de grond moet blijven. Onderzoek moet uitwijzen hoe groot de schade precies is.

De piloot wist het toestel na het ongeval veilig aan de grond te zetten op een nabijgelegen vliegveld. Het ongeluk vond plaats in een gebied dat moeilijk te bereiken is, aldus de woordvoerder. Daardoor kan het ministerie nog niet ingaan op wat voor type kabel is geraakt en hoe groot de schade daar is.

De toedracht van het ongeval is nog onbekend. Een onderzoeksteam wordt vanuit Nederland ingevlogen om de zaken in kaart te brengen. Naar verwachting arriveren de onderzoekers volgende week op de plek waar de F-16 de metalen kabel raakte. 

De betrokken piloot maakt onderdeel uit van een F-16-detachement dat tijdens een bezoek aan Arizona trainingsvluchten uitvoert. Volgens de woordvoerder kunnen de geplande trainingen deze week zonder problemen doorgaan.