De zus van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un heeft een driedaags bezoek aan Zuid-Korea afgesloten. Kim Yo-jong en de andere leden van de Noord-Koreaanse delegatie stapten op de luchthaven van Incheon op het vliegtuig, bericht persbureau Yonhap.

Het bezoek van Kim Yo-jong was bijzonder: het was de eerste keer sinds de Koreaanse Oorlog in de jaren vijftig dat een lid van de Noord-Koreaanse regerende dynastie afreisde naar het zuiden.

Ze bracht tijdens het bezoek een boodschap van haar broer over aan president Moon Jae-in, die een uitnodiging kreeg om Kim Jong-un te bezoeken.

Analisten vermoeden dat de Noord-Koreaanse toenadering is bedoeld om afstand te creëren tussen Seoul en Washington. De Amerikaanse vicepresident Mike Pence benadrukte bij zijn vertrek uit Zuid-Korea dat de bondgenoten nog steeds op één lijn zitten over de aanpak van Pyongyang.

Noord-Korea kan volgens de Amerikaanse minister Jim Mattis (Defensie) geen wig drijven tussen de twee landen. De Noord-Koreanen hebben de Winterspelen aangegrepen om toenadering te zoeken tot Zuid-Korea, maar volgens de bewindsman moet nog maar blijken waar dat toe leidt.

Mattis wijst erop dat de Noord-Koreanen recentelijk een militaire parade hielden waarbij ook ballistische raketten werden getoond. ''Dat was raar getimed. Hij probeerde een waarschuwing af te geven'', zegt hij over Kim Jong-un.