Premier Mark Rutte heeft zondag de Nederlandse betrokkenheid bij de Koreaanse Oorlog herdacht. 

Tijdens de herdenkingsceremonie bij het Nederlands oorlogsmonument in Hoengseong overhandigde de premier een boek aan de Zuid-Koreaanse minister Pi Woo-jin voor Veteranenzaken. Daarin staan in het Koreaans de ervaringen van Nederlandse soldaten beschreven.

"Vandaag tonen wij onze respect aan de gesneuvelde Nederlandse soldaten en hun Koreaanse kameraden, met wie ze schouder aan schouder hebben gevochten. Hun moed, hun vastberadenheid en hun opoffering mogen nooit worden vergeten", zei Rutte bij het stenen monument dat is afgeleid van een molen.

De premier sprak in het bijzonder zijn dank uit voor de Koreaanse herinnering aan luitenant-kolonel Marinus den Ouden die het bevel voerde over de eerste groep Nederlandse militairen in Korea. Den Ouden kwam in februari 1951 om het leven tijdens de slag om Hoengseong. "Hij was een van de 123 Nederlandse soldaten die de hoogste prijs betaalden, strijdend voor vrijheid in Korea", aldus Rutte.

Over het boek zei de premier dat hij hoopt dat "dit zal helpen meer bekendheid te geven aan de betrokkenheid van Nederland bij de Koreaanse Oorlog".

Olympische Spelen

Rutte is in Zuid-Korea om een aantal dagen de Olympische Spelen bij te wonen. De premier zag Sjinkie Knegt zaterdag nog zilver pakken op de 1.500 meter shorttrack.