Saudische vrouwen hoeven geen lange gewaden te dragen. Een autoriteit van de Saudische geestelijkheid, sjeik Abdullah al-Mutlaq zei in zijn televisieprogramma dat het lange gewaad, ook wel de 'abaya', niet verplicht is voor vrome vrouwen.

Hij beklemtoonde dat meer dan 90 procent van de zeer gelovige islamitische vrouwen in de wereld nooit zo'n lang gewaad draagt. Het is niet verplicht voor vrome vrouwen, aldus de sjeik.

Zijn uitspraak past in de huidige veranderingen in het koninkrijk, dat traditioneel stoelt op een machtsbalans tussen de pro-westerse familie al-Saud en de uiterst conservatieve soennitische geestelijkheid.

Ook op andere gebieden gaat het leven voor vrouwen in Saudi-Arabië veranderen. Zo mogen vrouwen met ingang van juni van dit jaar gaan autorijden. 

Kroonprins Mohammed bin Salman van Saudi-Arabië, heeft vorig jaar gezegd dat "zijn land al zeker dertig jaar 'niet normaal' is en dat hij daarom een gematigde vorm van islam gaat invoeren''. Zo wordt het voor alle Saudi's binnenkort ook mogelijk om een bioscoop te bezoeken.