Het akkoord over een overheidsbegroting tot 2020 is niet op tijd goedgekeurd, waardoor er weer een shutdown is van de Amerikaanse overheid. De stemming is vertraagd door de Republikeinse senator Rand Paul die het niet eens is met de begroting. 

Voor middernacht lokale tijd, 6.00 uur in Nederland, moest het voorstel goedgekeurd zijn door de Senaat. En het Congres en president Donald Trump hadden het voorstel moeten ondertekenen. Maar door de vertragende speeches van Paul is die deadline niet gehaald.

De verwachting is dat de shutdown niet lang duurt. De Senaat heeft rond 8.00 uur (Nederlandse tijd) alsnog ingestemd met de nieuwe begroting. Dat betekent dat het Huis van Afgevaardigden zich nu mag uitspreken over het voorstel.

De overheid heeft laten weten dat de continuïteit van de overheidsdiensten verschilt per dienst en dat informatie hierover zo snel mogelijk wordt bekendgemaakt.

Tijdrekken

Paul, senator van de staat Kentucky, heeft gebruikgemaakt van zijn recht om het besluit uit te stellen door een debat aan te vragen over de overheidsuitgaven.

"Ik deed mee aan de voorverkiezingen voor het presidentschap, omdat ik kritisch was over het miljardentekort onder Obama. Nu is mijn eigen partij medeplichtig aan het groter wordende tekort", aldus Paul.

Akkoord

De Amerikaanse Senaat leek woensdag een begrotingsdeal te hebben gesloten voor de komende twee jaar. Een meerderheid bestaande uit Republikeinen en Democraten kon zich vinden in het voorstel.

Het voorgenomen budget voorziet in meer geld voor defensie en infrastructuur en laat bovendien ruimte voor sociaal beleid. In totaal gaat het om een verruiming van het budget met bijna 300 miljard dollar. 

In januari was er ook al sprake van een gedeeltelijke shutdown van drie dagen.