De Amerikaanse minister van Defensie Jim Mattis heeft donderdag gezegd dat militairen die als kind illegaal de VS zijn binnengekomen en daar zijn opgegroeid, niet zullen worden uitgezet wanneer hun verblijfsvergunning afloopt. 

Op een enkele uitzondering na mogen de 'leger-dreamers' blijven, ook als het zogenoemde DACA-programma dat hen nu nog beschermt door de regering-Trump wordt afgeschaft.

"We staan altijd pal achter onze mensen", aldus Mattis. Hij verschafte de ongeveer achthonderd soldaten die de doelgroep telt daarmee zekerheid over hun toekomstige status.

De minister voegde eraan toe dat alleen in het geval van een "ernstig" misdrijf een ander besluit kan worden genomen of als een federale rechter opdracht geeft tot deportatie.

DACA herroepen

President Donald Trump heeft besloten het overheidsprogramma DACA, dat jonge immigranten die als kind illegaal naar de VS kwamen beschermt tegen uitzetting, te herroepen. Zijn voorganger Barack Obama voerde deze speciale status in 2012 in als presidentieel decreet.

DACA (Deferred Action for Childhood Arrivals, uitgestelde actie voor mensen die in hun kindertijd zijn aangekomen) leidde volgens Trump tot een "vloed van minderjarigen" aan de Amerikaanse zuidgrens, die "verschrikkelijke humanitaire gevolgen" met zich meebracht.

Volgens Trump worden honderdduizenden "Amerikaanse banen" ingenomen door de immigranten. Het besluit om de status te schrappen is door de Democraten, het bedrijfsleven, de onderwijswereld en burgerrechtenactivisten met afkeuring ontvangen. 

Werkvergunning

Het gaat naar schatting om achthonderdduizend zonen en dochters van illegale immigranten, de zogeheten 'Dreamers' (dromers), die als kind door hun ouders zijn meegenomen naar de VS. Zij zijn daar opgegroeid en naar school gegaan, werken en betalen belasting en hebben geen ander vaderland.

DACA beschermde hen niet alleen tegen gedwongen uitzetting, maar stelde hen ook in de gelegenheid een opleiding te volgen en een werkvergunning te krijgen.

Het uiteindelijke lot van de Dreamers is al zes maanden onderwerp van discussie in het zwaar verdeelde Congres.