Het dodental van de aardbeving op dinsdag in Taiwan is verder opgelopen tot tien. Tot nu toe zijn er 265 gewonden geteld en worden nog 58 mensen vermist.

Sinds de eerste beving met een kracht van 6.4 dinsdag in het populaire toeristenoord Hualien zijn bijna 200 naschokken geteld. De zwaarste daarvan had een kracht van 5.7. Deskundigen van de Taiwanese regering verwachten dat ook de komende twee weken nog naschokken met een kracht tot 5.0 zullen voorkomen.

Getuigen zagen mensen in paniek een gebouw uitrennen tijdens een van de vele naschokken. Veel mensen reageren nerveus en verblijven zoveel mogelijk in de open lucht.

Ongeveer 40.000 huizen zitten door de aardbeving zonder stroom en water.

Lang onrustig

Het epicentrum van de aardbeving lag op 22 kilometer ten noordoosten van Hualien. De beving vond plaats op een diepte van 10,6 kilometer, meldde het Amerikaanse geologische instituut USGS dinsdag.

Een hoogleraar geologie voorspelde in de Taiwan News dat de ondergrond in en rond Taiwan nog heel lang onrustig zal blijven met grote kans op een aardbeving met een magnitude van meer dan 8.0 binnen tien jaar. In Hualien, een populaire toeristenbestemming aan de oostkust van Taiwan, wonen circa honderdduizend mensen.