De Poolse president Andrzej Duda heeft de omstreden Holocaustwet ondertekend, meldt zijn woordvoerder. Duda had eerder op de dag al laten doorschemeren dat hij zijn goedkeuring wilde hechten aan het voorstel. 

Het voorstel maakt het onder meer strafbaar om de term ''Poolse vernietigingskampen'' te gebruiken als het gaat om concentratiekampen van de nazi's op Pools grondgebied.

De Poolse senaat keurde de wet, die leidde tot een crisis met Israël, vorige week al goed. Die regelt de strafrechtelijke aanpak van mensen die stellen dat Polen medeplichtig was aan de oorlogsmisdaden van nazi-Duitsland. Zij kunnen een celstraf tot drie jaar krijgen.

Critici vrezen dat het voorstel de vrijheid van meningsuiting aan banden legt. Duda legt de wet daarom ook nog voor aan het grondwettelijk hof. Dat kan nog besluiten dat de tekst moet worden aangepast. Israëlische politici en historici vrezen dat de wet wordt misbruikt om Polen die betrokken waren bij de Jodenvervolging vrij te pleiten.

Polen had de grootste joodse bevolking van Europa, voordat Duitsland en de Sovjet-Unie het aan het begin van de Tweede Wereldoorlog binnenvielen. Meer dan drie miljoen van de 3,2 miljoen Poolse joden werden gedood door de nazi's - ongeveer de helft van het totale aantal slachtoffers van de Holocaust.