De Poolse president Andrzej Duda is van plan zijn goedkeuring geven aan een omstreden Holocaustwet. Het voorstel maakt het onder meer strafbaar om de term ''Poolse vernietigingskampen'' te gebruiken om de concentratiekampen van de nazi's op Pools grondgebied te omschrijven.

De Poolse senaat keurde de wet vorige week goed. Het voorstel voorziet in de strafrechtelijke aanpak van mensen die stellen dat Polen medeplichtig was aan de misdaden van nazi-Duitsland. Zij kunnen worden bestraft met een celstraf tot drie jaar.

Critici vrezen dat het voorstel de vrijheid van meningsuiting aan banden legt.

De rechts-nationalistische Poolse regering zegt dat de wet noodzakelijk is om de reputatie van het land als slachtoffer van nazi-agressie te beschermen.

Polen had de grootste joodse bevolking van Europa, voordat Duitsland en de Sovjet-Unie het aan het begin van de Tweede Wereldoorlog binnenvielen. Meer dan drie miljoen van de 3,2 miljoen Poolse joden werden gedood door de nazi's - ongeveer de helft van het totale aantal slachtoffers van de Holocaust.

Ook ongeveer 1,9 miljoen niet-joodse Polen werden vermoord, blijkt uit cijfers van het Amerikaanse Holocaustmuseum in Washington.

Medeplichtigheid

De regering van Israël heeft met woede gereageerd op het Poolse voornemen. Het verbod zou het onmogelijk maken om feitelijk te spreken over de medeplichtigheid van sommige Polen aan de jodenvervolging. Ook de Verenigde Staten en een aantal internationale organisaties hebben afkeurend gereageerd.

De Israëlische onderwijsminister Naftali Bennett was van plan naar Polen te reizen om de wet te bespreken, maar de Poolse regering verbood dat bezoek. 

"Het bloed van Poolse Joden roept vanuit de grond, en geen wet zal het tot zwijgen brengen", zei hij daarover. "De Poolse regering heeft mijn bezoek afgelast, omdat ik de misdaden van hun volk noemde. Ik voel me vereerd."