De Zimbabwaanse oppositieleider Morgan Tsvangirai ligt in kritieke toestand in een ziekenhuis in Zuid-Afrika. Zijn aanhangers "moeten zich schrap zetten voor het ergste", zegt een partijgenoot dinsdag.

De 65-jarige maakte in juni 2016 bekend darmkanker te hebben en werd sindsdien meerdere malen opgenomen. Begin januari reisde hij weer naar de Zuid-Afrikaanse stad Johannesburg voor een nieuwe ronde behandelingen.

"Uit het medische verslag dat ik gisteren heb gekregen blijkt dat het er niet goed uitziet. Hij is levensbedreigend ziek en we moeten ons schrap zetten voor het ergste", zegt de anonieme bron tegen Reuters.

Voormalig vakbondsleider Tsvangirai staat al jaren aan het hoofd van de oppositiepartij Beweging voor Democratische Verandering (MDC), die door hem werd opgericht. 

De officiële woordvoerder van Tsvangirai, Luke Tamborinyoka, heeft laten weten dat zijn baas "in stabiele toestand" verkeert, "maar het land voor hem moet blijven bidden".

Verkiezingen

Het nieuws over zijn ziekte heeft geleid tot een zeer publieke opvolgingsstrijd binnen de partij. Deskundigen denken dat die kan leiden tot een partijsplitsing.

Dat is koren op de molen van president Emmerson Mnangagwa, die naar verwachting in de komende zes maanden zijn eerste verkiezingen als zittend president tegemoet gaat. Mnangagwa kwam vorig jaar november aan de macht na een militaire coup tegen de 93-jarige Robert Mugabe, die sinds 1980 president van Zimbabwe was.