De advocaten van de Amerikaanse president Donald Trump hebben hem geadviseerd niet in gesprek te gaan met Robert Mueller, de speciaal aanklager belast met het Ruslandonderzoek. 

De New York Times meldt op basis van vier anonieme bronnen met kennis van de zaak dat de advocaten bezorgd zijn dat de president het risico loopt te worden beschuldigd van liegen tegen de onderzoekers.

Trump verkondigt zeer regelmatig onwaarheden en tegenstrijdigheden, wat tot juridische complicaties kan leiden als hem wordt gevraagd onder ede te getuigen.

Het advies van de advocaten staat haaks op uitspraken van Trump, die in het openbaar heeft verkondigd meer dan bereid te zijn met Mueller te praten over de mogelijke banden tussen zijn campagneteam en Rusland en de beschuldigingen dat hij het onderzoek daarnaar heeft geprobeerd te hinderen.

Dagvaarden

Als Trump weigert met Mueller om tafel te gaan, kan de speciaal aanklager hem dagvaarden om voor een onderzoeksjury te verschijnen. Zo'n dagvaarding zou waarschijnlijk leiden tot een hevig juridisch gevecht, dat uiteindelijk zal moeten worden beslecht door het Hooggerechtshof.

Volgens de bronnen geloven de advocaten van Trump niet dat Mueller bereid is die strijd aan te gaan en het risico te lopen dat hij bij de rechter bakzeil haalt.