De inlichtingencommissie van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft gestemd voor het vrijgeven van een Democratische 'tegenmemo' die de claims in de Republikeinse memo zou weerleggen.

De Republikeinen beschuldigen de FBI en het ministerie van Justitie van vooringenomenheid. In de memo van het Republikeinse congreslid Devin Nunes wordt gesuggereerd dat de FBI zijn middelen heeft misbruikt om Carter Page af te luisteren ten tijde van de presidentsverkiezingen van 2016. Page is een voormalig campagnemedewerker van de Amerikaanse president Donald Trump. 

De Democraten hebben ook een memo waarin die claims zouden worden weerlegd. Het Huis van Afgevaardigden wil nu dat die memo openbaar wordt gemaakt. De commissie over buitenlandse inlichtingen stemde unaniem voor het vrijgeven van de Democratische memo. Trump krijgt de 'tegenmemo' eerst onder ogen en heeft vijf dagen de tijd om bezwaar te maken tegen het publiceren ervan.   

Blokkeren

Volgens Adam Schiff, Democraat en lid van de inlichtingencommissie, wordt het "erg moeilijk" voor Trump om het vrijgeven van de 'tegenmemo' te blokkeren. De Democraten willen het tien pagina tellende document snel publiceren waarin ze de memo van Nunes onderuit halen. Het document was volgens Schiff al dagen in bezit van de FBI en Justitie. De Democraat wil ook dat de FBI de memo gaat onderzoeken. 

Eerder hadden verschillende Democraten ook al gezegd dat het document van de Republikeinen het Ruslandonderzoek van Robert Mueller belemmert. Ze vinden die memo onjuist en onvolledig is. Democraten zien het als een poging van de Republikeinen om hun president te beschermen. Ze stellen dat de Republikeinen selectief gebruikmaken van geheime informatie om speciaal onderzoeker Robert Mueller in diskrediet te brengen.