De Zuid-Afrikaanse president Jacob Zuma weigert op te stappen. Hij werd in december vervangen als leider van het Afrikaans Nationaal Congres (ANC) na beschuldigingen over corruptie. Ondanks grote druk wil hij niet aftreden als president.

Partijbonzen van het ANC zien het liefst dat Zuma opstapt voordat hij later deze week zijn jaarlijkse parlementaire rede moet houden. Hij wordt beschuldigd van corruptie, fraude, afpersing, witwassen en belastingontduiking. Zelf ontkent hij alle schuld.

De beschuldigingen voeren terug naar de jaren negentig en gaan over bijna achthonderd betalingen in een wapendeal. Zuma en andere overheidsfunctionarissen zouden smeergeld hebben aangenomen bij de koop van straaljagers, patrouilleboten en ander materieel, meldt de BBC.

Als Zuma blijft weigeren om te vertrekken, heeft het ANC een probleem. De partij wil geen machtsstrijd, omdat er volgend jaar verkiezingen zijn. De partij kan desondanks beslissen Zuma aan de kant te schuiven, zoals dat ook met zijn voorganger Thabo Mbeki is gebeurd.

In december vorig jaar werd Zuma vervangen als partijleider van het ANC door Cyril Ramaphosa. Zuma moet in 2019 sowieso terugtreden na twee termijnen en zijn vrouw was een belangrijke kandidaat om hem op te volgen. De uitverkiezing van Ramaphosa als partijleider betekent dat hij waarschijnlijk ook Zuma opvolgt als president.

Terwijl de partijtop maandag bij elkaar komt, verzamelen op straat in Johannesburg zich zowel voor- als tegenstanders van de president.