De Duitse bondskanselier Angela Merkel (CDU) verwacht nog moeilijke onderhandelingen met de SPD en CSU voordat overeenstemming wordt bereikt over een nieuw regeerakkoord.

Ze gaat met ''goede wil, maar ook met een zekere verwachting dat er zware onderhandelingen op ons af komen naar de gesprekken van zondag''.

We kennen onze taak en proberen die waar te maken, zei Merkel aan het begin van de beslissende coalitieonderhandelingen van de conservatieve CDU/ CSU en de sociaal-democraten van de SPD in Berlijn.

''Hoe lang het zal duren, is nu niet te zeggen'', voegde ze eraan toe. ''Er is zaterdag goed voorwerk gedaan, maar er zijn nog belangrijke punten die moeten worden verduidelijkt.''

Ook SPD-leider Martin Schulz ziet voor de onderhandelingen dat er nog enkele harde noten te kraken zijn. Hij zei dat er nog verschillen van mening zijn over bijvoorbeeld ''het huurprijzenbeleid, tijdelijke banen en de gezondheidszorg''.

Stabiliteit

De onderhandelaars van CDU, CSU en SPD zouden de nodige tijd moeten nemen om een stabiele regering op te zetten, benadrukte Schulz.

De conservatieven hebben SPD-oproepen voor een ingrijpende hervorming van de zorgverzekering afgewezen. Er wordt nu verwacht dat de gesprekken zich richten op het verbeteren van de openbare gezondheidszorg, bijvoorbeeld door het wijzigen van de factureringsregels voor artsen, die meer verdienen door particuliere patiënten te behandelen.

Merkels blok wil ook tijdelijke contracten niet verbieden zoals de SPD wil, maar heeft aangeboden te voorkomen dat dergelijke contracten steeds worden verlengd.

CDU/CSU wil de onderhandelingen zo snel mogelijk afronden, liefst zondag nog. Doel van beide kampen is weer te komen tot een 'grote coalitie', zoals die sinds 2013 regeert.