Steeds meer Iraniërs zijn tegen de plicht voor vrouwen om in het openbaar een hoofddoek te dragen. Dat blijkt uit een bericht van het kantoor van de president waarin zorgen worden uitgesproken over de ontwikkeling.

In Iran moeten alle vrouwen en meisjes ouder dan negen jaar in het openbaar een hoofddoek dragen en een wijde mantel. Maar inmiddels denkt een meerderheid van de bevolking volgens het presidentiële bericht dat vrouwen dat zelf moeten kunnen bepalen en niet de staat Iran.

Drastische maatregelen van de zedenpolitie die "onislamitisch geklede vrouwen" van straat plukt en zware boetes hebben geen effect.

Volgens waarnemers is het vrijgeven van het presidentiële bericht een overwinning voor de anti-hoofddoek beweging. Sinds eind vorig jaar eisen steeds meer vrouwen afschaffing van de hoofddoekplicht.

Protesten

De afgelopen weken zijn vrouwen regelmatig de straat opgegaan om te protesteren tegen de verplichte hoofddoek. Zeker 29 vrouwen zijn daarbij aangehouden omdat zij geen hoofddoek droegen tijdens een protest in de Iraanse hoofdstad Teheran.

De Iraanse hoofdaanklager noemde het protest kinderachtig en suggereerde dat het mogelijk was ingegeven door buitenlanders. Eerder deze week zou er een vrouw zijn aangehouden die in een drukke straat op een verhoging stond zonder hoofddoek.