Syrische rebellen hebben een Russische jet neergehaald in de provincie Idlib. De piloot wist nog te ontsnappen met zijn schietstoel, maar kwam om na een vuurgevecht met rebellen die hem gevangen wilden nemen.

Syrische rebellen kwamen eerder op de dag met het bericht dat zij een vliegtuig van het type SU25 bij de plaats Maarat al-Numan hadden neergehaald.

Volgens de eerste berichten had de piloot zich in veiligheid weten te brengen met zijn schietstoel waarna hij gevangen werd genomen.

Het Russische ministerie van Defensie heeft het neerhalen van de jet bevestigd, maar zegt dat de piloot na een kort vuurgevecht is omgekomen nadat hij geland was met zijn parachute.

Luchtaanval

Tegelijkertijd hebben straaljagers in de Syrische provincie Idlib een konvooi met vluchtelingen aangevallen waardoor zeker zeven burgers om het leven zijn gekomen. De slachtoffers zijn voornamelijk ouderen en kinderen, aldus hulpverleners. Ook raakten er twaalf vluchtelingen gewond.

Rusland heeft bevestigd dat er een aanval is uitgevoerd en zegt dat er zeker 30 militanten zijn gedood.

Het konvooi reed op de weg tussen Aleppo en Damascus en bestond uit mensen die waren gevlucht voor de strijd in het gebied bij de plaats Saraqib. Daar vechten Syrische en door Iran gesteunde troepen tegen rebellen. Daarbij krijgen zij luchtsteun van Rusland.