De politie in de Iraanse hoofdstad Teheran heeft 29 vrouwen aangehouden omdat zij in het openbaar zonder hoofddoek verschenen.

Zij zijn gearresteerd wegens het verstoren van de openbare orde, meldt AFP vrijdag op basis van Iraanse media. In de afgelopen weken zijn vrouwen in Iran geregeld de straat opgegaan zonder hoofddoek om te proteresteren tegen de kledingvoorschriften.

De Iraanse hoofdaanklager noemde het protest kinderachtig en suggereerde dat het mogelijk was ingegeven door buitenlanders. Eerder deze week zou er een vrouw zijn aangehouden die in een drukke straat op een verhoging stond zonder hoofddoek.

Ongedateerde foto's van demonstrerende vrouwen doen de afgelopen weken op sociale media de ronde. Zij hingen hun hoofddoek aan een stok en zwaaiden ermee. Een van de vrouwen toonde een bord met de tekst: "Ik hou van mijn hijab, maar ik ben tegen de verplichte hijab."

Sinds de Iraanse revolutie in 1979 is het dragen van een hijab verplicht voor vrouwen. De regel werd decennia lang streng nageleefd. Sinds de relatief gematigde president Hassan Rouhani in 2013 aantrad, is de aanwezigheid van de zedenpolitie op straat verminderd.

Onrust

In begin januari kende Iran dagen van grote onrust. In tientallen steden gingen mensen de straat op om te demonstreren tegen onder meer de tegenvallende economische situatie, inflatie en corruptie.

Zeker 22 mensen kwamen om het leven en duizenden demonstranten werden opgepakt.