De Amerikaanse regering is volgens hoge overheidsfunctionarissen bereid om nieuwe militaire acties tegen Syrië te beginnen als dat nodig is om president Bashar al-Assad te weerhouden van het gebruik van chemische wapens.

Washington houdt er rekening mee dat Assad opnieuw bezig is met het ontwikkelen en inzetten van chemische wapens. "Als we niets doen, zullen die wapens ook buiten Syrië verspreid worden'', zei een regeringsfunctionaris.

Eerder deze week zei minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson al dat Assad wellicht nog steeds chemische wapens gebruikt. Vorig jaar april bombardeerde de VS een Syrische luchtmachtbasis als reactie op een vermeende chemische aanval kort daarvoor op burgers.

Aanvallen

Afgelopen week werd vermoedelijk al een chloorgasaanval gepleegd in Oost-Ghouta. De VS denkt dat de Syrische regering de aanval heeft gepleegd, de regering onkent dat. Bij die aanval zijn meer dan twintig mensen gewond geraakt.

Sinds 2013 wordt het regime van Assad ervan verdacht chemische wapens te gebruiken tegen rebellen en tegen de eigen bevolking. Begin 2014 werd na een akkoord in de Verenigde Naties begonnen met het vernietigen van de chemische wapens van Syrië.

In 2014 verklaarde het OPCW, de organisatie voor het verbod op chemische wapens, dat alle chemische wapens weg waren uit Syrië. 

De laatste grote aanval met chemische wapens in Syrië vond plaats in april 2017 in Idlib. Bij die aanval kwamen 72 mensen om het leven. Verschillende landen zeiden dat de aanval was uitgevoerd door de Syrische regering, maar die heeft dat altijd ontkend.