Britse parlementariërs kunnen minstens zes jaar niet vergaderen in het paleis van Westminster om een miljarden kostende renovatie mogelijk te maken. In een stemming hebben de parlementariërs nu gekozen voor een snellere renovatie van het pand.

Een andere variant, waarbij de renovatie 32 jaar zou duren en een tijdelijke huisvesting elders niet nodig zou zijn, is daarmee van de baan. ​Het is de eerste keer sinds de Tweede Wereldoorlog dat politici het historische gebouw massaal verlaten.

De Victoriaanse parlementsgebouwen behoren tot het werelderfgoed en omvatten onder meer de klokkentoren met daarin de Big Ben, een van de bekendste monumenten van Londen. Het oudste deel van het complex is de hal van Westminster, die dateert uit 1099.

De renovatie moet een ​​groot aantal problemen oplossen waarvan sommige politici zeggen dat ze het paleis tot een potentieel "dodelijke plek" maken. Onder meer is er sprake van groot brandgevaar in de verouderde gebouwen.

De geplande verhuizing gebeurt op zijn vroegst pas in 2025. De renovatie gaat omgerekend zo'n 6,4 miljard euro kosten.

Brand

Het paleis van Westminster staat al zo'n negenhonderd jaar in het hart van de Britse politiek en parlementariërs komen al sinds 1547 samen op de plek. Het paleis werd in 1834 bijna volledig verwoest door een brand en herbouwd in 1852. De bel van de Big Ben werd zeven jaar later geïnstalleerd in de klokkentoren.

Vorig jaar is de restauratie van de Big Ben van start gegaan. De wereldberoemde klok is tot 2021 alleen te horen tijdens grote evenementen zoals Oud en Nieuw.

Ook de gebouwen van de Eerste en Tweede Kamer aan het Binnenhof in Den Haag staat een grootschalige renovatie te wachten. Het Binnenhof wordt vanaf 2020 in één keer gerenoveerd. Dat duurt 5,5 jaar en kost maximaal 475 miljoen euro.