De Poolse Senaat heeft een omstreden wet goedgekeurd waardoor het strafbaar wordt te suggereren dat Polen betrokken is geweest bij misdaden die door de nazi's in het land zijn begaan. Met de wet wil de Poolse regering voorkomen dat Polen de schuld krijgt van onder meer de Holocaust.

Vooral de term 'Poolse kampen', die veelal door buitenlanders wordt gebruikt, was voor de rechtse regering in Warschau aanleiding voor deze maatregel.

De aanduiding suggereert volgens haar dat de Polen medeschuldig zijn aan de Holocaust. Iemand die de concentratiekampen van de nazi's in Polen aanduidt als 'Poolse kampen' kan voortaan worden bestraft met een celstraf tot drie jaar.

In de concentratiekampen in Polen, waarvan Auschwitz-Birkenau en Sobibor het meest bekend zijn, werden miljoenen mensen omgebracht.

In totaal werden er vanaf 1941 tien concentratiekampen in Polen gebouwd. De Duitsers kozen ervoor om die in Polen te bouwen, omdat de kampen hierdoor relatief ver weg van Duitsland lagen. Daardoor zou minder snel aan het licht komen dat sommige kampen alleen bedoeld waren als vernietigingskamp.

Het wetsvoorstel dat door de Poolse Senaat is aangenomen kreeg veel kritiek uit het buitenland. Vooral Israël is fel gekant tegen de nieuwe wet, die nog door president Andrzej Duda moet worden ondertekend.