De omstreden islamoloog Tariq Ramadan is in Parijs opgepakt op verdenking van verkrachting van twee vrouwen. Ramadan ontkent de beschuldigingen en spreekt van een 'lastercampagne'.

Dat melden Franse media woensdag op basis van bronnen bij de politie. Hij zou worden verhoord in het kader van een vooronderzoek naar de aanklachten.

Meerdere vrouwen hebben in het najaar aangifte gedaan tegen Ramadan. Onder meer een Française, een Belgische en een aantal Zwitserse vrouwen betichtten hem van seksueel wangedrag. Zij stelden dat hij hen had verleid toen zij nog op school zaten.

De islamoloog werkte eerder als integratie-adviseur voor de gemeente Rotterdam. Ook was hij gastdocent aan de Erasmus Universiteit. Hij doceerde tot voor kort aan de Oxford University, maar werd daar na de aantijgingen op non-actief gesteld.

Iraanse tv-zender

Ramadan raakte in 2009 in opspraak. Zowel de gemeente Rotterdam als de Erasmus Universiteit besloot te stoppen met de samenwerking met Ramadan, nadat duidelijk was geworden dat hij een wekelijks tv-programma maakte voor de door de Iraanse regering gefinancierde zender Press TV.

In dat islamitisch land was het op dat moment onrustig, omdat demonstraties van studenten door het regime met harde hand werden neergeslagen. Op de Erasmus Universiteit zitten veel Iraanse studenten.